For corporate info click here
11

onsdag

mars

2020

JM nominerat till jämställdhetspris - igen

För andra året i rad är JM nominerat till byggbranschens eget jämställdhetspris, Jämställdhetsbygget för vår podcast Snickarpodden. Podden har ökat ansökningarna till JMs traditionella lärlingsprogram för kvinnor med över 300 procent.

I Snickarpodden möter du kvinnorna som valde att byta sina jobb som florist och undersköterska för att ta på sig varselkläder, hjälm och ge sig ut på byggena. Snickarpodden görs av och med JMs snickarlärlingar Susanne Wacklin och Linn Gergi.

– Det är andra året som priset delas ut och vi är glada över alla nya, spännande initiativ som har nominerats från olika håll. Juryn har enats om tre finalister, som alla på ett inspirerande sätt har bidragit till förändringar i branschen, säger Pauline Diurson Runfors, projektledare för Jämställdhetsbygget.

Priset Jämställdhetsbygget startades av fyra kvinnor: Ina Djurestål, Pauline Diurson Runfors, Helena Walentowicz och Emma Ophus. Priset drivs tillsammans med branschorganisationen Byggföretagen (som tidigare hette Sveriges Byggindustrier). Syftet är att hylla satsningar som har bidragit till en mer jämställd bygg- och anläggningsbransch.

Juryn har valt ut finalisterna till Jämställdhetsbygget 2020 från 18 kvalificerade nomineringar. Finalisternas gemensamma nämnare är att de med aktiva insatser bidrar till en mer jämställd byggbransch.

– Årets nomineringar speglar vad som har dominerat jämställdhetsarbetet inom byggbranschen 2019. Dels ser vi att fler företag startar nätverk för kvinnor i branschen och att det har lett till att konkreta åtgärder tas som gagnar allas arbetsmiljö, till exempel nya typer av byggbodar, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Byggföretagen.

En annan spaning är att det har skapats nya arenor för jämställdhetsfrågor via sociala medier. Bland de nominerade har vi i år även influencers från branschen, som Sandra Mobaraki (@Byggsandra), Amanda Eklund på Serneke och Amanda Borneke på CS Riv & Håltagning AB, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Vinnaren av Jämställdhetsbygget 2020 koras under Aktuell Hållbarhets konferens Byggforum den 31 mars. Priset delas ut av bostadsminister Per Bolund. JM vann 2019 ”Årets jämställdhetspris” som delades ut av tidskriften Betong, bland annat för Snickarpodden.

 

Juryns motivering till nomineringen av JM

”I Snickarpodden tar JM:s snickarlärlingar Linn och Sussie med oss ut på bygget för att berätta om hur deras vardag ser ut och delge sina erfarenheter från lärlingstiden på JM. Podden ger på ett modernt, underhållande och ocensurerat sätt en avslappnad och ärlig bild av hur det är att vara ny i byggbranschen. Samtidigt slår den hål på fördomar och lyfter utmaningar, vilket bidrar till att fler kvinnor söker sig till branschen. Snickarpodden har exempelvis bidragit till att ansökningarna till JMs traditionella lärlingsprogram för kvinnor har ökat med över 300 procent.”

Juryn består av:

- Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen

- Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

- Kajsa Hessel, ordförande Byggcheferna

- Pernilla Alexandersson, normingenjör, jämställdhetsexpert och vd Add Gender AB

 

Om JMs traditionella lärlingsprogram för kvinnor

Som ett steg i att nå målet med 20 procent kvinnliga hantverkare år 2030 har JM startat ett traditionellt lärlingsprogram. Förhoppningen är att programmet ska öppna möjligheter för fler kvinnor att realisera drömmen om att bli yrkesarbetare. Programmet är noga utformat med handledarskap, kvalitetssäkring och återkoppling.

 

Följ Snickarpodden på instagram: www.instagram.com/snickarpodden

Podden hittar du där poddar finns samt på: http://snickarpodden.libsyn.com/

Jämför bostäder