For corporate info click here
17

onsdag

juni

2020

Eldriven hjullastare starkare och bättre för klimatet

JM testkör en eldriven hjullastare som är bättre både för klimatet och arbetsmiljön. Hjullastaren är en del av utvecklingsprojektet Fossilfri Byggarbetsplats, ett samarbete mellan JM och maskinuthyraren Cramo.

Den gula och svarta hjullastaren kilar runt bland grushögar och metallstaket på byggarbetsplats Täby Park. Den rör sig lika piggt och dynamiskt som en traditionell dieseldriven hjullastare. Det första man tänker på är att den är nästan helt tyst. Bara när den backar ger den ljud ifrån sig, då går varningssignalen igång.

– Det är väldigt skönt att den är så mycket tystare. Och det luktar inte dieselavgaser när man kör omkring på en innegård där det är vindstilla, säger Simon Sabel, anläggningsarbetare och skyddsombud på JM Entreprenad.

Drivmedlet diesel består till 80 procent av fossil råvara. Arbetsmaskiner i bygg- och industrisektorn ger därför utsläpp av drygt en miljon ton koldioxid varje år i Sverige, enligt Naturvårdsverket. Om alla de här fordonen går över till eldrift skulle ge en betydande minskning av de klimatpåverkande utsläppen.

Hjullastaren som testas på arbetsplatsen Täby Park är en del av JMs och maskinuthyraren Cramos utvecklingsprojekt Fossilfri Byggarbetsplats. Under projektet testar och utvärderar företagen tillsammans olika maskiner som inte använder fossila bränslen eller drivmedel.

JMs vilja är att öka andelen eldrivna arbetsmaskiner på byggarbetsplatserna så snabbt det går eftersom företagets klimatmål är att ha utsläpp nära noll redan år 2030.

Hjullastaren är en tysk Kramer 5055e. Men eftersom den är ungefär 25 procent starkare än den dieseldrivna motsvarigheten (Kramer 5055) så motsvarar den egentligen den större Kramer 5065, berättar Anders Jatéus, produktområdeschef på Cramo.

– Vi har haft Kramer 5055e i vår hyresflotta sedan 2017. Kunder som har hyrt den har varit positiva. Den klarar upp till fem timmars drifttid beroende på typ av arbete. Det här kompenseras av att tiden motorn används under en arbetsdag blir mindre eftersom den inte går på tomgång, vilket en dieseldriven gör, säger Anders Jatéus.

Enligt honom är den ett utmärkt alternativ som klarar merparten av jobben minst lika bra som en konventionell dieselmaskin, om det bara finns el framdragen på arbetsplatsen. Laddas den under natten är batteriet fullt på morgonen.

Topphastigheten är lägre än en konventionell hjullastare, därför är den inte optimal för till exempelvis snöröjning. Och när maskinen arbetar kontinuerligt och hårt räcker batteriet kortare tid än fem timmar.

Men eftersom den är stark, tyst och utan avgaser passar den perfekt till tex att flytta runt material och utrustning på byggarbetsplatser. Cramo ökar kontinuerligt sin flotta av eldrivna maskiner och köper in allt mer elektrifierat när de dieseldrivna maskinerna byts ut.

– Det kommer allt fler eldrivna arbetsmaskiner på marknaden. Framförallt för liftar finns det nu ett stort sortiment av både hybridliftar och liftar med ren eldrift, säger Anders Jatéus.

Cramo har just nu sex batteridrivna hjullastare, en liten bandgående dumper, tre minigrävare som går på både el och diesel samt flera eldrivna kompressorer och ett brett sortiment av hybrid- och eldrivna liftar för arbete både inne och utomhus.

Det är laddningen som är det mest ovana momentet för en anläggningsarbetare, anser Simon Sabel på JM Entreprenad. Ett fulladdat batteri räcker fem timmar om kupévärmaren inte är igång och lasten är lätt. Men får maskinen jobba hårt räcker batteriet snarare tre timmar.

– Det gäller att komma ihåg att sätta den på laddning när man tar rast eller går på lunch. Allra viktigast är det i slutet av arbetsdagen, annars får man börja nästa arbetsdag med att sätta maskinen på laddning, säger Simon Sabel.

Jämför bostäder