JM does not take responsibility for the translation
Så reser du klimatsmart – med hela familjen

Så reser du klimatsmart – med hela familjen

Äntligen har fler har fått upp ögonen för hur viktigt det är att värna om klimat och miljö. Svenskar flyger mycket mer än det globala genomsnittet så resor är en stor klimatbov, särskilt på individnivå. Därför är det nu dags att resa medvetet och på ett mer klimatvänligt sätt – här kommer tips på några åtgärder du kan göra:

2019-05-21

Återuppliva tågluffen

Du gör en stor klimatvinst per person om du väljer tåget före flyget om du vill ta dig utomlands. Det är ett bra sätt att se så mycket som möjligt under era lediga dagar. Antingen bokar du resorna själva eller köper ett Interrailkort som du i princip åka hur mycket du vill mellan olika destinationer i över 30 olika europeiska länder. Middag i Köpenhamn och frukost i Berlin – ja varför inte? Tips är att även ta inspiration från olika facebook-grupper som ger bra tips om tågsemestrar med start i Sverige.

Upplev på vägen

"Det är inte målet som är det viktiga utan själva resan". En klyscha du säkert hört många gånger, men som är mer aktuell än någonsin när det kommer till resande. Att redan från början göra tågresan från Sverige och vidare ut i världen till en upplevelse i sig gör att ni inte sitter och väntar på att bara få komma fram. Har ni mindre barn kan det även vara klokt att stanna en natt någonstans på vägen.

Tänk på boendet

Var ni ska bo när ni kommer fram kan också påverka klimatet negativt då hotellindustrin står för en procent av de globala utsläppen. Kolla därför upp vilka boendealternativ som är miljömärkta och har ett hållbart miljöarbete. Kanske finns det även något smart alternativt boende via privatuthyrare eller Airbnb.

Lokala råvaror

När ni själva har färdats till ett specifikt resmål, fokusera då på att ha de lokala råvarorna på tallriken – så att det ni äter inte har rest lika långt som ni själva. Förutom att något som odlats på plats alltid smakar betydligt bättre än hemma i mataffären är det också spännande att testa nya ingredienser och rätter ni tidigare inte hört talas om.

Hyr miljövänlig bil

Om du känner att bil är ett bättre alternativ än tåg för er familj så går det att göra även den resan lite mer klimatsmart – genom att färdas i ett miljövänligt alternativ. Har ni själva ingen bil som går på biogas eller el kan det vara smart att hyra en sådan specifikt för den resa ni planerar att göra.

Flyg medvetet och smartare

Flyg är en av de största klimatbovarna på individnivå, men det kanske inte alltid går att avstå helt från flygresor i alla situationer. Men för att din flygresa ska bli något bättre finns det vissa saker att ha i åtanke. Åk exempelvis direktflyg utan att mellanlanda, satsa på att göra en resa där ni stannar på samma destination längre än att åka runt på flera korta. Se också över antalet flygningar ni gör under året: vilka kan skäras bort? Det kanske går att åka tåg en del av resan?

 

Läs mer om JMs hållbarhetsarbete

Jämför bostäder