JM does not take responsibility for the translation
Flytta ihop med en kompis? Här är fem saker att tänka på.

Flytta ihop med en kompis? Här är fem saker att tänka på.

Du behöver inte leva i en kärleksrelation för att dela boende. Många väljer att flytta ihop med en kompis. Vi listar vad ni behöver tänka på innan ni tar steget och blir kombo.

2019-04-16

Att flytta ihop med en kompis är inte helt olikt att bli sambo med en partner. Ni lever under samma tak och kommer varandra närmre. För att det ska bli så friktionsfritt (och roligt!) som möjligt är det en del saker ni behöver gå igenom innan flyttlasset går.

1. Prata om utgifterna

Att bo ihop innebär en del gemensamma utgifter som hyra, hemförsäkring, elavtal, bredband och olika abonnemang. Hur betalar ni dem? Är det hälften var eller procentuellt utefter vad ni har för inkomst? När det kommer till mat föredrar en del att ha gemensam budget medan andra vill handla allt på egen hand. Prata igenom uppdelningen så att det känns rättvist. Att bo tillsammans är ofta en kostnadsfördel så kontrollera att ni inte betalar dubbelt för någonting ni inte behöver.

2. Inred tillsammans

Båda ska självklart trivas och känna sig hemma så det är viktigt att båda får komma till tals när det handlar om inredningen. Vad har ni sedan innan och vad behöver ni köpa? Skriv upp allt som ni har köpt tillsammans så att ni kan göra en uppdelning av det den dag ni väljer att inte längre bo tillsammans.

3. Syn på städning

Ni kommer garanterat att komma varandra närmare av att dela boende, vilket har många fördelar. Samtidigt kan det uppstå en del diskussioner, kanske främst när det kommer till praktiska saker som städning. Någon som föredrar ett mer städat hem kanske inte har någonting emot att städa oftare i utbyte mot att den andra är ansvarig för matinköp eller tvätten? Eller så har ni olika veckor där ni ansvarar för städningen. Bestäm hur ni ska ta hand om hemmet innan ni flyttar in.

4. Gäster – ja eller nej?

Vissa älskar att ständigt umgås med människor medan egentid är viktigare för andra. Därför är det bra att sätta upp regler för när och hur det är okej att ta hem andra människor till er gemensamma bostad. Att styra upp en fest när den andra har tänkt se på film kan lätt skapa irritationer. Prata även om hur ni gör om någon träffar en partner, är det okej att denne sover över och hur ofta? Bara för att du vill träffa han eller henne så ofta som möjligt kanske inte din kombo vill vara tre i lägenheten hela tiden.

5. Hitta på saker tillsammans

Precis som när du flyttar ihop med en partner är det lätt att er roliga och händelserika vänskapsrelation efter ett tag blir mer vardag med fokus på städning och matlagning. Se därför till att överraska varandra och hitta på spännande saker tillsammans. Kanske kan ni laga mat ihop en kväll i veckan, hitta en tv-serie som ni ser tillsammans eller ha spelkväll? Det är roligt att bo tillsammans, så utnyttja det!

 

Välkommen hem till bästisarna Beatrice och Alexandra

 

Jämför bostäder