JM does not take responsibility for the translation
Inred efter dina intressen

Inred efter dina intressen

Låt dina intressen och hobbys ta plats där hemma – och våga inreda vardagsrummet utan tv. Det tipset kommer från Hanna, en av våra duktiga inredningsansvariga.

2018-09-17

Minns du när vuxna inte behövde diskutera skärmtid med sina barn och en padda var ett grönt djur som bodde under verandan? Det var inte särskilt längesen. I dag är läsplattor och tv-skärmar lika självklara inslag i hemmet som en badrumsmatta eller taklampa. Det är svårt att tänka sig ett liv utan dem.

Samtidigt gömmer vi undan saker som traditionellt har inspirerat till kreativitet – som instrument, sällskapsspel och pysselhörnor. Hanna Stoltz är inredningsansvarig på JM i Stockholm. När hon tillsammans med sin man inredde sitt hus valde hon att bryta inredningsnormen. Nu tycker hon att fler borde ifrågasätta den blinkande skärmens roll i hemmet. Vi bad henne berätta om sin inredningsfilosofi!

– Vi utgick från våra intressen, aktiviteter som får oss att må bra, säger Hanna. Vi ville skapa en plats för hela familjen där vi kan umgås på ett rofyllt sätt. Piano och braskamin blev utgångpunkten, sedan ville vi ville ha en stor soffa där alla får plats att mysa. Bokhyllan är fylld med spel, fotoalbum och leksaker som barnen lätt kan plocka fram själva. Musiken är ett stort intresse hos oss alla, barnen tar gärna fram discolampan och rockar loss till Metallica eller myser till Mamma Mu.

Du har valt att inreda vardagsrummet helt utan skärmar, varför?

– Vi insåg att tiden vi lade på slötittande på tv inte gav vardagen varken mening eller ro. Nu får vi mer kvalitetstid tillsammans. Efter en dag med jobb, förskola och träning är detta precis vad vi behöver. Min man tar pianolektioner och spelar varje dag, barnen njuter av att bara få sitta framför brasan, titta i fotoalbum eller spela spel.

Är det en trend att vi väljer att leva mer analogt i våra hem, för att väga upp den digitala stressen på jobb och i våra telefoner?

– Det tror jag absolut. Skärmar kan lätt bli en stor del av livet. Vi människor behöver avkoppling, kreativitet och gemenskap för att må bra.

Hur tycker du man ska tänka generellt när man inreder sig hem?

– Utgå efter sådant du mår bra av och våga tänk utanför ramen. Mår du som bäst på sommaren i hängmattan? Gör vardagsrummet till en mysig oas med hängmatta mitt i rummet! För att skapa en röd tråd i ditt hem kan du göra en moodboard med möbler och färger du trivs med. Använd den sen för att skapa ditt drömhem, med ett eller ett par steg i taget.

Om man har specifika intressen och hobbys – på vilka sätt kan man implementera det i inredningen?

– Utgå från ditt intresse och låt det ta plats! Ett vanligt misstag är att låta extrarummet bli gästrum – ha en bäddsoffa i vardagsrummet eller hitta ett alternativt boende till dina gäster och använd istället det rummet till just dina intressen! Kanske ett avkopplande yogarum, ett målarrum eller varför inte en snickarverkstad?

/ 7
Hemma hos Inredningstips Barnrum
Relaterade artiklar

Jämför bostäder