JM does not take responsibility for the translation
Gör det själv: Fixa snygga odlingen i granit

Gör det själv: Fixa snygga odlingen i granit

Många av våra kunder njuter av stora uteplatser, men en vanlig fundering är hur man inreder dem. Små balkonger eller terrasser kräver små och smidiga odlingslösningar. Stora uteplatser kräver väl tilltagna odlingskärl så att det inte ser för futtigt ut. Här visar vi hur du gör ett rejält odlingskärl som är gediget i såväl storlek som material.

2017-06-23

Du behöver:
5 stenplattor med samma mått i till exempel granit, en fuktig trasa och monteringslim för icke sugande ytor, till exempel Maxi bond från Bostik.

Så gör du:
1. Torka stenplattorna rena från damm med en fuktig trasa.

2. Placera ut stenplattorna så som du vill ha krukan. Du börjar med krukans sidväggar.

3. Stryk ut lim på den ena ytan som ska limmas och pressa ihop plattorna. Håll kvar en liten stund tills plattorna fått fäste. Följ instruktionerna på limförpackningen. Om du håller till på ett plant underlag ska du inte behöva knyta något runt stenarna. I och med att de är så tunga hålls de på plats ändå.

4. När du har limmat ihop sidostyckena är det dags att limma på botten ovanpå sidorna så att det ser ut som ett lock. När limmet torkat ordentligt kan du vända på alltihop så att botten kommer nedåt. I och med att sidostyckena ligger omlott i hörnen är stenplattan som du lägger ovanpå något mindre än sidostyckena. Stryk ut punkter med lim på sidostyckenas kanter, nära insidan. Lägg en stenskiva som lock. Tack vare vikten kommer skivan att hållas på plats av sig själv. Här är det viktigt att du lägger limmet med jämna och breda mellanrum så att överflödigt vatten kan rinna ut i de små gliporna.

5. Vill du så kan du när du vänt kärlet åt rätt håll stryka ett lager lim i hörnen på kärlets insida, som en extra förstärkning.

Tips! Liknande odlingskärl kan göras i många olika typer av marksten. Marksten finns i olika storlekar och därför kan du variera både storlek och djup på dina odlingskärl. Den här som vi har gjort är till exempel 40 centimeter djup och går att odla potatis och morötter i.

Sugen på fler helgfix och DIY?

1. Inred bort stressen med en väggplanering

2. Sy snygga designerkudden

3. Fixa sötaste bokställen till barnens rum 

Inredningstips Gör det själv Inredning Balkong och uteplats
Relaterade artiklar

Jämför bostäder