JM does not take responsibility for the translation
Gör det själv: Knåda stilrena serveringsfat

Gör det själv: Knåda stilrena serveringsfat

Skärbrädor som uppläggningsfat är en trend som hängt med länge nu och tycks bli än mer långlivad. I alla möjliga sorters trä och marmor har vi sett dem. Här visar hemmafixaren Monica Karlstein hur du gör dina egna av lufttorkande lera.

2017-01-24

Du behöver

Lera, kavel, bakplåtspapper, skål med vatten, ett runt föremål (till exempel ett glas), kniv, lädersnöre eller rem och ev. en nit.

Så gör du

1. Ta leran ur förpackningen och knåda den mjuk med händerna. När den börjar bli formbar knådar du ut den till önskad storlek och tjocklek. 

2. Skär till den form du önskar med hjälp av en bordskniv och något rakt, till exempel en linjal eller en planka. Du kan också göra runda, trekantiga eller oregelbundna former. Här är det bara din kreativitet som sätter gränserna. 

3. Tryck glaset genom leran och ta loss den utskurna cirkeln så att det bildas ett hål för handtaget som ska sättas dit när leran torkat. 

4. Blöt fingrarna och dra längs lerans kanter och även på ovansidan för att släta ut ojämnheter och fylla igen eventuella sprickor. 

5. Låt leran torka i rumstemperatur på en bit bakplåtspapper. Det kan ta cirka en vecka för den att torka helt och ungefär varannan dag kan det vara bra att vända på den så att undersidan också kommer i kontakt med luft. 

6. Sätt dit ett handtag av läder. Antingen använder du en läderrem och en nit för att sätta ihop läderremmen, eller så använder du ett lädersnöre och knyter en knut. 

Tips! Sådana här skärbrädor är till för servering av ganska torra saker, till exempel bröd, frukt och kex. Vill du servera blöta eller feta saker på den så kan det vara bra att lacka ytan eller servera maten på en bit smörpapper.  

Sugen på fler helgfix och DIY?

1. Fixa marmorbrickan till fredagsmyset.

2. Fixa stilrena men barnvänliga kylskåpsmagneterna.

3. Bygg ett terrarium för dina växter.

Gör det själv Kök
Relaterade artiklar

Jämför bostäder