JM does not take responsibility for the translation
Hur klimat­smart är du?

Hur klimat­smart är du?

I en nyproducerad bostad bor du redan miljösmart eftersom huset är mer väl­isolerat, energieffektivt och byggt med miljö­vänliga material. Men det finns mycket du kan göra i ditt vardagsliv för att bli en bättre miljövän. Hur klimat­smart är du egentligen och vad skulle du kunna göra för att ytterligare minska din miljö­påverkan? Testa dig själv.

2017-02-28
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Lilla miljövännen

Du gör i dag

Släcker lampan när den inte behövs. Inte bara när du går hemifrån utan även i de rum du inte vistas i eller när det räcker med dagsljus.

Väljer ekologiska produkter i affären.

Sorterar ditt avfall: batterier, färgburkar, plast, papper och glas.

Använder lågenergilampor.

Tvättar i låg temperatur eftersom tvätt i 40 i stället för 60 grader nästan kan halvera energi­användningen.

Det här kan du göra bättre

Drick kranvatten i stället för att köpa dryck på flaska. Det minskar utsläppen av växt­husgaser med 35 kilo per person och år.

Åker du ofta bil till jobbet? Se om du kan börja samåka med dina arbetskamrater eller någon granne.

Vädra rejält en kort stund. Det är betydligt bättre för klimatet än att låta ett fönster stå på glänt under en längre tid.

Minska onödig pappersreklam. Årligen får varje hushåll 45 kilo direktreklam. All hushållsreklam motsvarar 170 000 träd. Om du ändå inte läser reklambladen, sätt upp en skylt med ”Ingen reklam, tack”.

Sänk inomhustemperaturen. Om du kan sänka rums­temperaturen inomhus med en grad minskar energi­användningen med 5 procent. På så sätt drar du ned på din miljö­påverkan och spar samtidigt pengar.

Foto: Mostphotos
Foto: Mostphotos

Medveten klimatkompis

Du gör i dag

Har dragit ned på köttet och äter mycket grönt eftersom det både är mer hälsosamt och spar på miljön. Enligt Jordbruksverket står köttproduktionen för cirka 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. Konsumtionen av kött är därför – oavsett var och hur det har producerats – förknippad med stor klimatpåverkan. De höga växthusgas­utsläppen från produktion av kött beror till största delen på att det går åt mycket mark för att producera foder.

Slänger inte mat bara för att bäst före-datumet har passerats, utan du luktar och smakar på den. Många gånger håller maten längre än vad som anges.

Återvinner de små aluminiumbehållarna från värmeljus, de tar inte mycket plats att samla men spar väldigt mycket energi när de återvinns. Du skulle aldrig glömma att pilla bort vekhållaren, eftersom behållarna annars sorteras som järn och aluminiumet brinner upp i smältverket.

Lämnar alla lampor till din miljöstation när de slocknat. Du är väl medveten om att lampor inte får kastas i glas­återvinningen för ofärgat eller färgat glas.

Diskar nästan allt i diskmaskin (när den är helt fylld) eftersom det sparar energi jämfört med att diska för hand. Du sköljer inte heller disken i varmt vatten innan du sätter in den i maskinen.

Det här kan du göra bättre

Ät bara fisk från Godkända listan. Innan du handlar, kolla in Naturskydds­föreningens lista på vilka arter du bör undvika. Rödlistad är till exempel tonfisk, ål och hälleflundra.

Försök att dra ner på antalet bilfärder i närområdet, du kanske kan göra flera ärenden under samma resa eller handla på nätet? Ännu hellre: ta en dramaten­vagn och promenera till butiken. Din bilresa till affären kan många gånger vara en större miljöbov än din favoritmat från andra sidan jordklotet. 

Om du har små barn är det lätt att ta till våtservetter till både det ena och det andra. Men försök att undvika detta. Förutom att det är engångsartiklar (inte bra för miljön) så innehåller de  kemikalier som kan ta sig genom huden och in i kroppen. Barn har extra tunn hud, särskilt kring babystjärten. Tvättlapp med vatten och kanske en skonsam tvål är det bästa för en barnrumpa.

Undvik ugnsrengöringsmedel som innehåller lut och ammoniak. Smörj i stället in ugnen med koncentrerad såpa och värm till 100 grader. Låt svalna och torka ur.

– Koka upp vatten med vattenkokare i stället för på plattan. Vattenkokaren drar bara en tredjedel av energin jämfört med att koka vattnet på spisen, och det går mycket fortare. Vill du vara effektiv sätter du samtidigt som du kokar upp vatten i vattenkokaren på en kastrull med lite vatten i, sen häller du över vattnet från vattenkokaren i kastrullen. Koka därefter pastan eller riset som vanligt.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Miljöguru

Du gör i dag

Klimatkompenserar om du någon gång måste ta flyget, det vill säga du betalar en extra avgift som ska minska utsläppen av koldioxid motsvarande de utsläpp som flygresan har orsakat.

Köper bara el märkt Bra Miljöval, den enda elen som uppfyller Naturskyddsföreningens miljökrav.

Sorterar allt, inklusive matavfallet så att det kan bli biogas.

Handlar bara kläder secondhand och ordnar klädbytardagar med vännerna. Om du vill vara riktigt fin en lördags­kväll går du till kläd­biblioteket och lånar en vacker stass.

Är mycket noga med vad du äter, eftersom ungefär en fjärdedel av den klimatpåverkan som svenska hushåll orsakar kommer från maten vi äter, enligt Konsument­verket. Därför köper du bara ekologiska och miljö­märkta produkter och håller dig till vegetarisk kost.

Det här kan du göra bättre

Montera egna solpaneler på tak eller balkong. Se det som en långsiktig investering, dyrt initialt men sparar pengar och framför allt på miljön i det långa loppet. Glöm inte att kolla med kommunen om det krävs bygglov för att installera sol­paneler på din fastighet.

När det kommer till maten kan det vara bra att hålla koll på vad närodlat och närproducerat egentligen innebär. Enligt Konsumentverket finns det ingen klar definition, mer än att produkten är producerad nära din butik. Att något är närodlat säger faktiskt ingenting om hur stor miljöpåverkan är. Odlings- och tillverkningsprocesser har ofta större betydelse för miljön än själva transporten (så länge det inte är varor som transporteras med flyg). En bra idé kan vara att köpa produkter som är både närodlade och ekologiska. Då vet du både hur och var produkten har odlats.

Städa mer skonsamt. En torr mikrofiberduk på mopp med långt skaft kan ersätta dammsugaren på hårda golv, vilket spar energi. Diskmedel och såpa räcker också långt, så skippa sprayflaskorna som saknar miljömärkning.

Undvik glas. Det pratas mycket om hur dåligt plast är för miljön, men ännu viktigare är att fundera över glas. Det går åt nästan lika mycket energi för att smälta om glas som att tillverka nytt. Från klimatsynpunkt är det därför bättre att välja olja i den lätta plastflaskan (trots att den är tillverkad av råolja) än i den tunga glasflaskan. Glasflaskan genererar 50 måttenheter för koldioxidutsläpp, plastflaskan bara tre.

Det finns många klimatsmarta sätt att ta dig till arbetsplatsen, pendeln eller bussen är betydligt bättre än bilen. Cykel eller promenad är ännu bättre. Ett annat mycket miljövänligt alternativ som lätt glöms bort är att helt enkelt jobba hemma, då krävs ingen transport. Ta upp möjligheten med din chef om att låta alla på kontoret jobba hemma en dag i veckan och räkna ut hur mycket ni skulle spara på miljön.

Källa: Stockholms stad ”Klimatsmart i hemmet”, Cancerfonden, Naturskyddsföreningen, Sopor.nu, Konsumentverket, Råd och rön; Gefle Dagblad.

Life-hacks
Relaterade artiklar

Jämför bostäder