JM does not take responsibility for the translation
9 bästa film­tipsen inför alla hjärtans dag enligt inrednings­experterna

9 bästa film­tipsen inför alla hjärtans dag enligt inrednings­experterna

Det är fredag och alla hjärtans dag är i antågande, vad kan då vara bättre i vintermörkret än att krypa upp i soffan framför en mysig film? Allra helst till­sammans med någon som du tycker mycket om. Vi bad tre kända inrednings­profiler dela med sig av sina tre bästa tips på romantiska filmer.

2017-02-03

Stefan Nilsson, trendexpert

Diva

En thriller som handlar om den operatokige brevbäraren Jules som gör en piratinspelning av sin stora idol, operasångerskan Cynthia. Bandet med inspelningen blandas ihop med en kassett med avslöjanden om korrumperade poliser och Jules har inom kort såväl poliser som skivbolagsdirektörer och kriminella efter sig. Samtidigt utspelar sig en kärlekshistoria …

Jag måste slå ett slag för de franska 80-talsfilmerna. De kom under min tonårsperiod och allt är så där exotiskt och nytt. Där lär vi oss av Betty Blue att dricka tequila knack och café au lait i stora skålar. Men filmen med miljöer som jag vill tipsa om är filmen Diva. Huvudpersonen träffar den coola gangstern, som bor i ett tegelloft. Det är så stort att gangsterns flickvän åker rullskridskor genom alla rummen. Så vill man bo. Fortfarande.

The Grand Budapest hotel

Det här är en nostalgisk film av Wes Anderson som utspelar sig i Centraleuropa mellan första och andra världskriget. Vi får följa den legendariske conciergen Gustave H som arbetar på det anrika hotellet Grand Budapest. Han charmar hotellets äldre kvinnliga gäster och har en återkommande affär med adelsdamen Madame D. När han blir oskyldigt anklagad för mord blir hans nyfunne vän hisspojken Zero Moustafa hans enda stöd.

Egentligen är alla Wes Andersons filmer helt fantastiska och galna. Story och miljöer är drivna. The Royal Tenenbaums är en lika fascinerande och märklig film. The Grand Budapest hotel är en av Andersons senaste och bjuder på sköna miljöer och intensiv förälskelse.

A single man

Med bland andra Colin Firth och Julianne Moore. Tom Ford är regissör och filmen skildrar mannen som har allt – bra jobb, vänner, en vacker man och ett perfekt hus i Kalifornien på 50–60-talet. Och så dör pojkvännen ...

Svepande filmningar där man ser hur huvudpersonen mår beroende på intensiteten i färgerna. En otroligt snygg och sorglig film om hur man ska överleva en svår förlust, och även hoppfull om att det finns fin kärlek där ute.

Marie Ramse, bloggare och inredningsansvarig, JM

En oväntad vänskap

Filmen handlar om Driss, en ung kille från förorten som precis kommit ut från fängelset. Han anställs som personlig assistent till den förmögne men ensamme aristokraten Philippe, som blivit förlamad efter en skärmflygningsolycka.

En varm och underfundig film som får dig att lämna biografen med ett leende. Fina miljöer, om man gillar den klassiska stilen.

In the mood for love

Handlingen utspelar sig i Hongkong 1962 där journalisten Chow Mo-wans och sekreteraren Su Li-zhens vägar börjar korsas när de flyttar in i samma byggnad. De har båda partners som jobbar mycket och ständigt är borta, vilket leder till att båda ofta sitter ensamma i sina lägenheter. I filmen får vi följa hur de sakta utvecklar en vänskap som växer sig allt djupare.

En stämningsfull skildring av två grannars förbjudna möten. Varje scen i denna kinesiska film är en upplevelse i färg och form.

Amélie från Montmartre

En typisk fransk feelgood-film med en storögd, vacker fransyska, spelad av Audrey Tautou. Amélie som arbetar som servitris, bestämmer sig en dag för att förbättra livet för personerna i sin omgivning, samtidigt som hon kämpar med sin egen isolering. Med en komplicerad uppväxt i bagaget blir även kärleken en allt annat än enkel historia.

En väldigt charmig film med klassiska franska miljöer som jag blir glad av.

Kim Walltin, formgivare på designstudion Future Days

 

Blade Runner

Människan har lyckats framställa ett slags organiska robotar som är nästan omöjliga att skilja från vanliga människor. Dessa så kallade replikanter används som slavar av människorna, tills de slutligen gör blodigt uppror.

Inte en renodlat romantisk film, men denna science fiction-klassiker från 1982 har en kärlekshistoria med mörkt skimmer. Arkitekturen i ett framtida Los Angeles, tillsammans med den futuristiskt smöriga musiken, är så detaljrik att det gnistrar i ögonen. Allt från kostym till ljussättning och musik har en arkitektonisk gestaltning.

Suspiria

Amerikanskan Suzy Banyon kommer till en balettakademi i Tyskland och det dröjer inte länge förrän hon inser att skolan är en täckmantel för något mycket mer olycksbådande. Snart är hon mitt uppe i en bestialisk mordhistoria där hon själv svävar i livsfara.

– Denna italienska skräckfilm från 1977 är inte alls romantisk, men jag måste ta med den ändå. Sättet filmen utnyttjar översaturerade färger och arkitektoniska, starkt grafiska och geometriska interiörer, tillsammans med det bästa soundtracket någonsin har inspirerat mig till flera möbler och produkter. 

Pillow Talk

Romantisk komedi från 1959 där Doris Day spelar den självständiga inredningsdesignern Jan och Rock Hudson en enerverande kvinnokarl vid namn Brad. Från början känner de inte varandra utan delar endast telefonlinje. Brad är ständigt upptagen i telefon med nya kvinnor som han sjunger kärleksserenader för. Jan står inte ut med hans skryt. Men en dag träffas de i verkliga livet och det blir inte riktigt som någon av dem tänkt.

Fantastiskt fina miljöer i deras Manhattanlägenheter, med så rätt färger och detaljer.

Inredningstips Inredning Arkitektur
Relaterade artiklar

Jämför bostäder