JM does not take responsibility for the translation
Så inreder du mer hållbart

Så inreder du mer hållbart

Många är måna om att ha ett fint och trivsamt hem, men det går dessutom att förena snygg inredning med hållbarhets­tänk. Per Carlsson, inredningsansvarig på JM, tipsar om hur du lämnar ett så litet avtryck på miljön som möjligt med din inredning.

2017-04-25
Per Carlsson, inredare på JM region Stockholm Stad, ger sina bästa tips på hur du inreder mer hållbart hemma.
Per Carlsson, inredare på JM region Stockholm Stad, ger sina bästa tips på hur du inreder mer hållbart hemma.
Foto: Anna Rut Fridholm
Foto: Anna Rut Fridholm

1. Tänk efter

Det viktigaste är att tänka efter före: behöver jag verkligen det här, eller klarar jag mig utan? Ta lite tid på dig innan du sätter i gång och renoverar eller slår till på ett köp. Varför behöver jag något nytt? Går det kanske att fräscha upp det befintliga i stället? Ofta samlar vi på oss mycket mer än vi behöver. Kanske går det till och med att plocka bort saker som inte används. Inspireras av familjen Gård som rensat bort 1 000 prylar.

Foto: Emily Dahl, Beckers
Foto: Emily Dahl, Beckers

2. Återanvänd

Med lite fantasi kan dina gamla möbler lätt få nytt liv. Återanvänd det du redan har – måla om en möbel, byt en dyna, byt överdrag på soffan, byt ben eller knoppar på en byrå. Och det du inte längre vill ha kan säkert bli en pärla i någon annans hem. Läs mer om hur du återanvänder möbler eller skapar en egen kretsloppis här.

Foto: Bukowskis
Foto: Bukowskis

3. Handla second hand

Marknaden för andrahandsmöbler är stor. Det någon annan tröttnat på kanske gör sig perfekt i ditt vardagsrum eller på din balkong. Det finns allt från secondhandbutiker till antikhandlare och auktioner att välja och vraka mellan. Tänk på det innan du går och köper nytt! 

Foto: Bloomingville
Foto: Bloomingville

4. Köp kvalitet

Det finns inga genvägar. Kvalitet håller längre. Satsa på möbler och inredning av bra material så behöver du inte köpa nytt efter några månader för att färgen flagnar eller materialet skiktar sig. Satsa på att investera i klassiker som håller länge, såsom till exempel de här snyggingarna från Bloomingville.

Foto: Bloomingville
Foto: Bloomingville

5. Använd tidlösa material

Visst är det lockande att följa med i trenderna i inredningsmagasinen, det finns så mycket nya snygga möbler som skulle passa perfekt den här säsongen. Men det är bättre att välja inredning som går i tidlösa och naturliga material, som trä, ull och lin, såsom i detaljerna från Bloomingville i bilden ovan. Det funkar alltid.

Foto: Beckers
Foto: Beckers

6. Vårda det du har

Var rädd om det du redan har, vårda det väl. Olja in trämöbler och detaljer så att de inte spricker eller blir missfärgade. Har du stenskivor så se till att ha underlägg till temuggen eller vinglaset. Behandla enligt bruksanvisningen. Vädra tyger och tvätta bara om det är absolut nödvändigt.

Foto: Norrgavel
Foto: Norrgavel

7. Köp miljömärkt

Det är inte bara i matbutiken det finns miljömärkningar. Detta kan du titta efter även på möbler. Det finns till exempel märkningar som Svanen eller Fairtrade. Detaljerna ovan kommer från Norrgavel som har ett stort utbud av miljömärkt inredning.

Foto: Jonas Ingerstedt, Alcro, stylist: Jill Windahl
Foto: Jonas Ingerstedt, Alcro, stylist: Jill Windahl

8. Renovera inte i onödan

Det är lätt att tänka att renovering handlar om att slänga ut det gamla och ta in nytt. Men så behöver det inte vara, att riva ut ett helt fungerande kök är inte särskilt hållbart. Om köket är i fint skick men i hopplöst fel ton kan man alltid måla om.

Foto: Ellos
Foto: Ellos

9. Textilier kan ge stor förändring

Det går att göra stora förändringar med hjälp av lite textilier. Skapa ett nytt rum med till exempel nya kuddar och filtar, såsom dessa från Ellos.

Inredningstips Vardagsrum Inredning
Relaterade artiklar

Jämför bostäder