JM does not take responsibility for the translation
Gör det själv: Bygg ett terrarium för växter – så skär du i glas

Gör det själv: Bygg ett terrarium för växter – så skär du i glas

Sommaren lider mot sitt slut och det är snart dags att tömma uteplatsen för säsongen. Men odlandet kan fortsätta inomhus. Här visar vi hur du återvinner glaset från tavelramar och gör dina egna terrarier för växterna.

2016-09-13

Du behöver: Glas från tavelramar, glasskärare, linjal, penna, knäcktång, mjukt glaslim och maskeringstejp.

Så gör du det geometriska terrariet:
1. Rita två trianglar som mallar på ett papper. Vår första triangelplatta har en bas som är 22 cm bred och en höjd på 19 cm. Den andra triangeln har en bas som är 22 cm bred och en höjd på 28 cm. Den formen behöver du två glastrianglar av. När du gör mallen kan du låta linjerna fortsätta utanför triangeln så att du har linjer att följa när du skär glaset.

2. Placera glaset ovanpå en av de ritade trianglarna, enligt bilden. Skär med glasskäraren längs en ritad linje i taget och använd en linjal som stöd. Här är det viktigt att du skär så pass hårt att glaset ger ifrån sig ett gnisslande ljud och skäraren lämnar en tunn fin linje på glaset. Följ de ritade linjerna ända ut till glasets kanter. Det är viktigt att bara skära ett snitt, annars kommer glaset att knäckas fel.

3. När ett snitt är skuret med glasskäraren delar du glaset genom att knäcka med tången om ena ändan på snittet. Eftersom käftarna är välvda och gummibeklädda underlättar det brytningen utan att kanterna förstörs. Skär ut triangelns övriga kanter och skär ut de övriga trianglarna så att du har en liten och två stora. Den lilla triangeln blir terrariets bottenplatta och de två stora är de två väggsidorna.

4. Nu är det dags att skära till framstycket, som bara är cirka 5 centimeter högt. Dra en linje på den stora triangelmallen, cirka 5 centimeter från botten med en penna. Skär till glaset enligt samma princip som ovan.

5. Placera alla fyra delarna på ett plant underlag. Tejpa med maskeringstejp ihop delarna innan du viker upp väggsidorna. Då hålls de lättare på plats när du sedan limmar. Maskera även utsidorna så att du inte får lim på glaset.

6. Limma med mjukt glaslim ihop alla delar. Se till att använda rikligt med lim så att skarvarna håller tätt när du sedan vattnar dina växter. Mjukt glaslim finns både i svart och transparent. När limmet torkat en liten stund drar du försiktigt bort maskeringstejpen på utsidan. Tejpen på insidan låter du sitta kvar för stabilitet i ungefär ett dygn eller enligt anvisningarna tills limmet härdat.

Så gör du det kvadratiska terrariet:
1. Det kvadratiska terrariet gör du enligt samma teknik som ovan. Vår bottenplatta är cirka 12 centimeter på varje sida och väggsidorna är cirka 17 centimeter höga. Rita ut en mall för varje del på ett papper.
2. Skär till glaset enligt mallen, enligt samma teknik som ovan.
3. Tejpa ihop glasdelarna och limma precis som ovan. Här har vi använt ett transparent lim för att skarvarna ska synas så lite som möjligt.
4. När limmet torkat en liten stund drar du försiktigt bort maskeringstejpen på utsidan. Tejpen på insidan låter du sitta kvar för stabilitet i ungefär ett dygn eller enligt anvisningarna tills limmet härdat.

Tips! Överflödigt lim torkar du bort innan det torkat med lite aceton eller nagellacksborttagningsmedel och en bit papper.

Inköpsställe: Stort grönt blad i bakgrunden från Dixie.

Sugen på fler helgfix och DIY?

1. Fixa snygga blomkrukor – på 3 sätt.
2. Fixa trendiga hyllan till köket.
3. Fixa budgetpallen med ny lyxig textil.

Gör det själv Vardagsrum Kök Balkong och uteplats
Relaterade artiklar

Jämför bostäder