JM does not take responsibility for the translation
Lilla stilguiden: så inreder du med möbler från förr

Lilla stilguiden: så inreder du med möbler från förr

Förutom att det kan bli snyggt att blanda gammalt och nytt när du inreder hemma så finns det många goda anledningar till att inreda med antikt och vintage, till exempel att det spar på jordens resurser. "Ett annat skäl är att den hantverksmässiga kvaliteten generellt faktiskt var bättre förr. Tillverkning skedde i högre grad för hand än i fabrik och det lades stor omsorg på material och utförande," säger antikexperten Li Pamp.

2016-10-11
Li Pamp, antikexpert och specialiserad på 1900-talsdesign, känd från Antikmagasinet och Antikrundan.
Li Pamp, antikexpert och specialiserad på 1900-talsdesign, känd från Antikmagasinet och Antikrundan.

Här går vi tillsammans med Li Pamp igenom 1900-talets olika stilepoker, vad inredningen influerades av förr och vad som utmärker epokerna. Och dessutom tipsar vi om hur du inreder med de gamla guldkornen.


1910-talet

Jugendperioden var en reaktion mot det tunga 1800-talet. Typiskt för tiden är snirklig växtornamentik i byggnader, konst och konsthantverk.

– Denna asymmetriska stil har återkommande dekorer av slanka kvinnofigurer, slingrande stjälkar, blommor och frukter. Möblerna var kraftiga, gärna skurna i ek. Taklamporna hamrades fram i järn eller koppar och glaset var färgstarkt, säger Li Pamp.

 • Karmstol i jugendstil.
 • Ekskåp i jugendstil.
/ 2


1920-talet

Internationellt benämns 20-talets mycket dekorativa och glamorösa neoklassicism som art déco. Här hemma i Sverige kallas denna korta period för Swedish grace och är exklusiv men stramare än på kontinenten.

– Utmärkande är inspirationen från antiken, kombinerat med geometriska former. Carl Malmstens tidigaste möbler hör till perioden, liksom verk av Axel Einar Hjorth och Carl Hörvik. Art déco är 1900-talets mest påkostade stil, med material som ebenholts, jakaranda och pärlemor. Under 20-talet blir glasbruket Orrefors världsberömt för sitt tunnväggiga, graverade glas, säger Li Pamp.

 • Fåtöljer designade av Axel Einar Hjorth, Bodafors,
 • Byrå designad av Carl Malmsten, Swedish grace-stil.
/ 2

 

1930-talet

Nu har funktionalismen, funkisen, brutit igenom i Sverige. Bland förgrundsgestalterna finns arkitekten Gunnar Asplund, som låtit sig inspireras av Bauhausrörelsen i Tyskland.

– Det är design för massorna och vackrare vardagsvara som gäller. Stålrör är ett billigt material som utgör stommen i många fabrikstillverkade möbler. Geometrin lever i klotformade vaser som Wilhelm Kåges Argenta och i kubiskt utformade hus. De nya byggnaderna fick släta putsade fasader med platta tak. Rationalitet, logik och hygien är ledord under 1930-talet, säger Li Pamp.

 • Karmstol med förkromade stålrör och rygg i läder, design av Gunnar Erik Asplund.
 • Wilhelm Kåges vas Argenta, Gustavsberg.
 • Serveringsvagn i funkisstil, i flammig björk och kromat stål.
/ 3


1940-talet

Under 40-talet etableras Folkhemmet i Sverige. Begreppet demokratisk design används av Ikea, som grundas vid den här tiden. I inredningen syns blonda färger och mjuka former. Träslaget alm blir en favorit.

– Blommiga kretonger och mönstrade textilier klär de stoppade möblerna. Köken växer och en större matplats tillåts. Carl Malmstens pinnstol Lilla Åland sätts i produktion och blir en favorit runt svenska köksbord. En nyhet är de monteringsbara möblerna, från t ex NK:s serie Triva.

 • Stolen Lilla Åland av Carl Malmsten.
 • Fåtölj designad av Otto Schultz, klädsel i blommig kretong.
 • Bord från NK:s Triva-serie.
/ 3

 

1950-talet

Efter de tunga krigsåren lyser nu framtidsoptimismen. På konstindustriutställningen H55 i Helsingborg lanseras villagaraget, eftersom bilen har blivit var mans egendom. Samtidigt presenteras fladdermusfåtöljen, Sjuan-stolen och allrummet – vardagsrum och matplats i ett, där hela familjen ska umgås.

– Teak är ett omåttligt populärt material i stolar, hyllor och bord. Möbleringen är lätt och praktisk och äntligen får vardagsporslinet starka färger och mönster. Husmodern ska ha lite roligt i köket, helt enkelt, och Stig Lindberg är keramikens starkast lysande stjärna, säger Li Pamp.

 • Arne Jacobsens Sjuan-stolar i teak.
 • Servisen Ranka av Stig Lindberg.
/ 2

 

1960-talet

John F Kennedy blir amerikansk president och snart går hans landsmän på månen. 1960-talet är framtidens och futurismens årtionde, ekonomin blomstrar och exklusiv jakaranda syns i stora skrivbord på direktörsrum världen över.

– Nu slår också plasten igenom på allvar. Organiskt formade låga sittmöbler i vitt, grönt, rött, lila och orange i just plast blir vanliga. Pop-konsten gör sitt avtryck också i möbler och textilier. Marimekkos mönster klär hem och människor och i Danmark har Verner Pantons galna skapelser börjat säljas till dem som vill vara en del av det formsäkra och rymdromantiska.

 • Fåtölj Åskbollen i vit glasfiber, designad av Eero Aarnio.
 • Skrivbord i jakaranda.
 • Panton chair av Verner Panton for Vitra.
/ 3

 

1970-talet

Efter optimism kommer oljekris. Plasten ersätts av plysch och orange ryamattor förgyller 1970-talets gillestugor med furuväggar och furumöbler. Slit-och-släng får kritik av miljörörelsen och ”gröna vågen”-människor flyttar ut på landet.

– Ergonomisk design växer, nu ska arbetsplatsen vara sittriktig och husgeråden anpassade även till vänsterhänta. Under dessa år slumrar det i den svenska designhistorien med några få undantag. Formgivarna i 10-gruppen är bedårande barn av sin tid med sina färgstarka, inte så sällan provocerande, tyger.

 • Karmstolen Amiral av Karin Mobring.
 • Golvlampan Bumling, Ateljé Lyktan.
/ 2


1980-talet

Det post-modernistiska 80-talet erövrar världen med bjärta färger och kromade möbelben. Fransmannen Philippe Starck är internationell fixstjärna och här hemma ritar Jonas Bohlin sin ikoniska betongstol och riktar samtidigt en sublim kritik till funktionalismens alltjämt rådande ideal. – I vanliga hem får glasbord och spegelväggar sällskap av volanggardiner i blanka tyger. Aprikos är en färg som blir synonym med detta årtionde, liksom neonfärgerna rosa, gult och grönt. Skinnsoffornas ryggar antar nya former, till exempel solfjäderns.

 • Fåtöljen Järpen designad av Niels Gammelgaard.
 • Glasbord med stomme av mässing.
 • Betongstol designad av Jonas Bohlin.
/ 3

 

5 tips – Så inreder du med gamla möbler

1. Blanda gamla och nya material i samma möbelgrupp. Har du till exempel ett gammalt rustikt köksbord i trä kan det vara snyggt om köksstolarna är i stål eller varför inte plexiglas. 

2. Välj en tidsepok och plocka in detaljer från den epoken i din i övrigt moderna inredning. Vill du blanda möbler från olika epoker så kan det vara bra att hitta en annan gemensam nämnare som kan fungera som en röd tråd. Det kan vara en färg, material eller ett mönster som går igen i di

3. Välj en metall. Koppar, mässing och krom. Metalltrenderna har avlöst varandra och nu blir krom allt mer populärt. Välj en metall som du gillar och håll dig till den i din inredning. 

4. Välj ett träslag. Håll dig till ett träslag eller i alla fall en ton i dina trämöbler så får du ett lugnare intryck i hela rummet. 

5. Berätta en historia med de gamla detaljerna som du plockar in i ditt hem. Kanske var läsfåtöljen din mormors och i den satt hon alltid och stickade eller hallbyrån kanske alltid stod i ditt föräldrahem. Så blir ditt hem mer personligt. 

Foto: Bukowski.

Inredningstips Sovrum Vardagsrum Kök
Relaterade artiklar

Jämför bostäder