JM does not take responsibility for the translation

Glöm basilika på balkongen – nu satsar vi på biodling

Trenden är tydlig: självförsörjning är något vi längtar efter allt mer. Vi vill baka vårt eget bröd, brygga eget öl och göra det husmödrar gjorde förr. Biodling är nästa växande trend. Joachim Petterson, som skrivit boken ”Bisyssla”, delar med sig av sina bästa tips.

2016-05-26
Joacim Petterson har fyra bikupor hemma i sin trädgård.
Foto: Roland Persson
Joacim Petterson har fyra bikupor hemma i sin trädgård. Foto: Roland Persson

– Mitt intresse började när jag var liten och hälsade på släkten i Värmland. De hade bin och jag tyckte som femåring att det var väldigt spännande. Den söta doften av vax satte sina spår, säger Joachim Petterson.

Egen biodling kom han i gång med först under rehabiliteringen efter en olycka han var med om för 14 år sedan.
– Det började på arbetsterapin på sjukhuset, där jag byggde klart en bikupa som jag börjat med i slöjden som tonåring.

Snart därefter köpte Joachim Petterson sitt första bisamhälle och satte i gång med odlingen. I dag har han fyra kupor och hobbyn har fått en terapeutisk funktion. När han började var intresset för biodling fortfarande svalt, men i och med den växande trenden med självförsörjning har det skjutit i höjden.
– Det är jättekul att se, vi vill göra som husmor gjorde, back to basics – den trenden har exploderat. Man är trött på industrialiseringen och vill veta var råvarorna kommer ifrån, säger Joachim Petterson.

Joacim Petterson använder en rökpust när han pysslar vid kupan, röken gör nämligen bina lugnare.

Foto: Roland Persson
Joacim Petterson använder en rökpust när han pysslar vid kupan, röken gör nämligen bina lugnare. Foto: Roland Persson

För miljön och ett hållbart samhälle är bin avgörande. 
– Den pollinering som bin och humlor utför är en livsnödvändighet för vår planet. Inga är så effektiva som honungsbin och två tredjedelar av det vi äter har sin grund i deras arbete, säger han.

Fördelarna på det personliga planet är också många. Glada grannar med prunkande fruktträdgårdar, närhet till naturen och avkoppling nämner Joachim Petterson som några exempel.
– Man blir mycket här och nu när man är med sina bin, om jag har det stressigt på jobbet är det bra att koppla bort tankarna vid kupan.

Men inte minst ger ju bisysslan honung. Beroende på hur kupan är placerad blir det mellan 30 och 50 kilo per år – redan första året.

Vissa biodlare blir så bekväma med sina bin att de pysslar vid kupan utan skyddskläder, men det är inget Joachim Petterson rekommenderar.
– Det är klart att man lär känna sina bin, de känner igen geometriska mönster och är doftkänsliga, men även bin kan flyga snett, så använd slöja och rör dig med lugna rörelser, säger han.

För den som inte har en egen trädgård att ställa en bikupa i kan ett alternativ vara att utnyttja en eventuell terrass eller taket på ett flerbostadshus.
– Gå ihop med dina grannar så blir det inte så arbetskrävande. Ett tips kan också vara att höra med kommunen om det går att få hyra en plätt mark och sätta upp en bikupa.

Ett bisamhälle består i genomsnitt av 50 000 individer.
Foto: Roland Persson
Ett bisamhälle består i genomsnitt av 50 000 individer. Foto: Roland Persson

5 tips till dig som vill komma i gång med biodling

1. Läs på!
Läs på om biodling, till exempel i boken ”Bisyssla”, som är en lättläst guide till hur bisamhällen fungerar och hur du själv kommer i gång. Gå en kurs! Studieförbundet Vuxenskolan har ett bra samarbete med Sveriges biodlares riksförbund, SBR.

2. Hitta en plats

Du behöver en solig plats att ställa kuporna på.

3. Utrusta dig

Biodling är ingen materialsport, men det som behövs är: slöja, handskar, kupkniv, borste och en rökpust. Bisamhället köper du hos någon biodlare i trakten.

4. Regelbunden syssla
Det är inte särskilt tidskrävande att sköta en biodling, men du behöver titta till den regelbundet.

5. Informera grannarna
Om du bor i tätbebyggt område kan det vara bra att berätta för grannarna att du skaffat en bikupa, för att undvika konflikter.

Källa: Boken ”Bisyssla” av Joachim Petterson

En bikupa kan ge upp till 50 kilo honung per år.
Foto: Roland Persson
En bikupa kan ge upp till 50 kilo honung per år. Foto: Roland Persson


SVEAS HONUNGSKAKOR

(Recept ur boken ”Bisyssla”)

Mina döttrar älskar att baka och experimentera med olika ingredienser. Ibland överträffar de sig själva. Det finns få kakor som är så oemotståndliga som de här. Sveas honungskakor är kriminellt goda.

Till cirka 30 kakor

100 g mjukt smör

1 dl strösocker

1/2 dl flytande honung

1 msk vaniljsocker

2 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Rör ihop smör, socker, honung och vaniljsocker till en smet i en bunke. Blanda vetemjöl och bakpulver i en annan bunke, blanda ner det i smeten och rör om till en deg.

3. Forma två långa strängar av degen och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Platta ut strängarna med handen.

4. Sätt in plåten i ugnen och grädda kakorna i 15 minuter. Ta ut dem och skär dem i sneda remsor. Låt svalna.

Foto: Roland Persson
Foto: Roland Persson

 

Skalbaggar nästa trend?

Inte nog med att vi vill odla bin, nu står även skalbaggar och andra insekter på tur. Insekter är redan en del av kosten för två miljarder människor på jorden. Enligt FAO finns det 1 900 insektssorter i dag som äts av människor världen över. Insektsodlingar släpper ut betydligt mindre växthusgaser och är mer effektiva i foderanvändning än köttproduktion.

Så det är antagligen bara en tidsfråga innan vi ser skalbaggsodlingar i villaträdgårdar och på hustak.

Källa: Food and Agriculture Organization, FN

Jämför bostäder