JM does not take responsibility for the translation
Världens 8 högsta bostadshus – vilka kan du placera?

Världens 8 högsta bostadshus – vilka kan du placera?

Det byggs allt högre och för många länder har det näst intill blivit en tävling att vara i topp. Leder gör i dagsläget Dubai med Burj Khalifa. Många av de allra högsta byggnaderna är dock hotell eller kontor, men ett par av av de byggnader som kammat hem topplaceringarna är bostadshus.

2016-02-18

Det byggs mer och mer på höjden, så gott som världen över. 
– 
För samhället handlar det om att skapa landmärken och att utmärka särskilda platser, eller som i vissa utländska storstäder att förtäta ekonomiskt effektivt, säger Alessandro Ripellino, arkitekt och grundare av Alessandro Ripellino Arkitekter.

Siffran inom parentes är ranking inom de högsta byggnaderna i världen alla kategorier. Hur många kan du placera på en karta? Svaren finner du under varje bild, så scrolla inte för långt. 

1. (1) Burj Khalifa, Dubai, 828 meter

Burj Khalifa är inte bara världens högsta bostadshus utan också världens högsta byggnad och är över 160 våningar högt. Det första spadtaget togs i januari 2004 och den officiella invigningen hölls i januari 2010. Adrian Smith på arkitektbyrån SOM, Skidmore, Owings & Merrill, har designat byggnaden.

2. (14) 432 Park Avenue, New York, 425,5 meter

Bygget av 432 Park Avenue påbörjades 2012 och stod färdigt lagom till jul 2015. Byggnaden är belägen mitt på Manhattan och är nu USA:s näst högsta byggnad. Den är ritad av Rafael Viñoly och SLCE Architects.

3. (15) Trump International Hotel & Tower, Chicago, 423,2 meter

Byggnaden är uppkallad efter fastighetsmiljardären Donald Trump, som nu är aktuell i de amerikanska primärvalen. Byggnaden är 92 våningar och Chicagos näst högsta byggnad. Ritad av Adrian Smith på SOM, Skidmore, Owings and Merrill.

4. (17) Princess Tower, Dubai, 413,4 meter

Skyskrapan färdigställdes 2012 och är Dubais näst högsta byggnad. Den är 101 våningar och belägen i Dubai Marina-området. Princess Tower är helt och hållet ett bostadshus och världens högsta byggnad i kategorin endast bostäder. Skrapan är ritad av Eng. Adnan Saffarini Office.

5. (20) 23 Marina, Dubai, 392,4 meter

Byggnaden är ritad av Hafeez Contractor och KEO International Consultants och har 88 våningar ovan jord. Skyskrapan innehåller bara bostäder och har bland annat 57 pooler.

6. (23) Burj Mohammed Bin Rashid, Abu Dhabi, 381,2 meter

Byggnaden är en del av World Trade Centre complex och den högsta byggnaden i Abu Dhabi.  Skyskrapan stod färdig 2014, har 92 våningar och är ritad av Foster + Partners.

7. (25) Elite Residence, Dubai, 380,5 meter

Den 87 våningar höga skrapan består av 695 lägenheter och färdigställdes 2012. Elite Residence ligger precis som Princess Tower och 23 Marina i Dubai Marina-området. Arkitekten som ritade byggnaden är Adnan Saffarini.

8. (33) OKO - Residential Tower, Moskva, 353,6 meter

Byggnaden påbörjades 2011 och stod färdig 2015. OKO – Residential Tower är i dag Europas högsta byggnad, men förpassas snart till andra plats när Federation Tower, också i Moskva, färdigställs. Arkitekter är SOM, Skidmore, Owings and Merrill.

Hur många kunde du placera på världskartan?

Arkitektur
Relaterade artiklar

Jämför bostäder