JM does not take responsibility for the translation

Gör det själv: Bygg din egen blomhylla

Snart är det dags att ta in krukväxterna från uteplatsen. Får du plats med alla blommor? Här tipsar vi om hur du på bara någon timme bygger en fin blomförvaring.

2015-09-12

 

Det här behöver du: Rundstav med diameter 33 mm, borr 32 mm, rundstav 10 mm, borr 9 mm, såg, sandpapper, mdf-skivor som hyllplan, hammare, trälim, grundfärg, snickerifärg och skumgummiroller. Eventuellt 6 träskruvar och en skruvdragare. 

Så gör du:

1. Börja med att kapa alla rundstavar med 33 mm i diameter i rätt länger. De två längsta rundstavarna har vi kapat 100 cm långa. De övriga sex benen är lika långa, 40 cm.

2. Bestäm i vilken höjd hyllplanen ska placeras. De två längsta rundstavarna fungerar som hyllans ben på höger sida och längs dessa har vi valt att placera hyllplanen 30, 60 och 90 cm från golvet. På dessa nivåer borrar du ett hål, 9 millimeter stort, på varje rundstav. I hålen ska sedan bitar av den tunna rundstaven sitta och fungera som stopp för hyllplanen.

3. Såga den tunnare rundstaven i bitar om cirka 7 cm. Det behövs 12 stycken. Slipa kanterna på alla rundstavar med ett fint sandpapper. 

4. Såga till hyllplanen. Våra hyllplan har ett djup på 30 cm och längderna är 35, 70 och 105 cm. Slipa eventuellt kanterna med ett fint sandpapper. 

5. Borra hål i hyllplanens alla hörn, så att rundstavarna kan träs genom varje hyllplan. Vi har placerat hålen i hörnen med cirka 5 cm mellan hålens mittpunkt och hyllplanens kanter. Slipa hålens kanter lätt med ett sandpapper. 

6. Kontrollera att rundstaven går igenom hyllplanens hål. För att hyllan ska bli stadig har vi använt en borr som är 1 millimeter mindre än rundstaven och därför kan du behöva vicka och vrida lite grann eller slå lätt med en hammare för att få rundstaven på plats. Kärvar det för mycket kan du borra igen och vicka lite lätt med borren för att få hålen en aning större.

7. När du har kontrollerat att hyllplanen går att trä på rundstavarna plockar du isär delarna. Nu är det dags att måla hyllplanen i önskad kulör. Börja med grundfärg och avsluta med en snickerifärg. Låt torka.

8. Nu är det dags att bygga ihop alla delarna. Trä på det första hyllplanet på de två längsta benen så att de sitter på hyllans högra sida och två av de korta benen på vänster sida. Stick i de tunna rundstavarna i hålen på benen så att de fungerar som stopp för hyllplanet. Stryk på lite lim på rundstavarna där hyllplanet ska sitta. Fortsätt med de två övre hyllplanen på samma sätt. Låt torka.

9. Är hyllan lite ostadig skruvar du fast de korta benen i hyllplanen med en skruv undertill.

 

Inredningstips Gör det själv Inredning
Relaterade artiklar

Jämför bostäder