JM does not take responsibility for the translation

Städa köket julfint – med mat

Det är december och julhetsen infinner sig. Mycket står på listan: det ska städas, handlas och pyntas. Med dessa tips kan du i alla fall få köket julfint med bara det du hittar i kylskåp och skafferi.

2015-12-01

1. Ketchup


Kopparkittlarnas glansdagar är ju julen. Passa på att få dina fat och byttor skinande genom att putsa med mjuk trasa och ketchup. Gnid in och vänta några minuter, torka av med en ren trasa.

2. Potatis och bakpulver


Har dina knivar blivit rostiga, eller kanske diskhon? Med en potatis och bakpulver löser du problemet. Skär potatisen i halvor, doppa sidan utan skal i bakpulver, gnid på rostfläcken. Oxalsyran i potatisen reagerar med bakpulvret och tar bort rostfläcken.

3. Salt 


Har din favoritmugg fått fula beläggningar av kaffe eller te? Här går det utmärkt att använda salt. Gnugga med salt på fläckarna, skölj sedan rent så har du en fräsch kopp igen! Saltet går också att använda för att lösa mindre proppar i diskhon. Häll en kopp salt och en och en halv kopp kokande vatten ner i avloppet.

4. Socker

Har du lyckats bränna fast risgrynsgröt i botten av kastrullen? Med några sockerbitar får du kastrullen ren igen. Häll lite vatten i botten av kastrullen, ta några bitar socker (gärna råsocker) och gnugga med en sockerbit i taget tills det brända försvinner. Efter det diskar du kastrullen som vanligt.

5. Valnötter


Repor eller ytliga sprickor i träbordet där julmiddagen ska intas är inte så kul. Men det går faktiskt att fixa. Gnid med en valnöt på det skadade stället och torka sedan försiktigt av med en trasa. Nötens naturliga oljor lägger sig som ett lager över det förstörda området och gör att det känns som nytt igen.

6. Olivolja mot kåda

När det närmar sig jul dekorerar vi gärna huset med en julgran eller kanske mindre grankvistar här och var. Tyvärr innebär det också att kåda kan hamna där det inte ska vara. Med olivolja löser du det. Ta en trasa och doppa i lite olivolja. Gnid på kådafläcken tills den sakta försvinner.

7. Ägg


Har du trägolv i köket ska det såklart bonas inför jul. Med en äggula eller två får du golvet blankt och fint. Gnid in äggulan på trägolvet, torka av med fuktig trasa. Skinande rent!

8. Majsmjöl


Har du fått fettfläckar på mattan som ett resultat av ihärdigt prinskorvsstekande? Det går att ordna med majsmjöl. Häll rikligt med majsmjöl på fläcken. Låt vara i några timmar och dammsug sedan. Mjölet hjälper till att dra fettet ur textilierna.

9. Banan

Ser silverbesticken lite tråkiga ut, dags att ge dem en ordentlig puts inför jul? Använd insidan på ett bananskal och gnid på silvret så blir de snart snygga igen.

10. Bröd


Och mitt i all städningen är det klart att ett glas flyger i golvet. Glassplitter överallt. Men lugn, har du bara lite mjukt bröd hemma är det snabbt löst. Fukta brödet och badda på golvet där splittret hamnat. Mycket effektivt.

11. Nejlika och kanel

Och för att som avslutning tillsätta lite härlig juldoft i köket häller du upp kryddnejlikor blandat med kanelstång i en skål. Dags att njuta! 

Kök Life-hacks
Relaterade artiklar

Jämför bostäder