JM does not take responsibility for the translation

Kajplats i Liljeholmen

Jimmy Ekstrand och sambon Natalia stortrivs i deras tvåa på Sjövikshöjden, med nära till såväl vatten och natur som Söders höjder.

2014-05-15
Jimmy och systern Marie med dottern Lova tar en fika i vardagsrummet.
Jimmy och systern Marie med dottern Lova tar en fika i vardagsrummet.

När Jimmy Ekstrand öppnar dörren till lägenheten på Sjövikshöjden vid Liljeholmskajen lyckas 18 månader gamla Lova blixtsnabbt krångla sig ur barnvagnen. Hon tar sikte på farbror Jimmy, men kryper förbi – det är Jimmys surfplatta med Bamsefilmer som är målet.­

Jimmys syster Marie Rytterström är mammaledig och tar gärna en promenad utmed Liljeholmskajen när vädret tillåter. Ett stopp hos lillebror Jimmy står alltid på agendan.

– Det är skönt att det är så lätt för syrran och Lova att komma förbi. Vi får besök ofta nu när vi bor så centralt, säger Jimmy.

Hit till tvårummaren på 45 kvadratmeter flyttade Jimmy Ekstrand och flickvännen Natalia Lammi för ganska precis ett år sedan.

– Vi har eftermiddagssol, så jag tar gärna kaffet härute, säger Jimmy när han guidar oss ut till balkongen. Och Natalia brukar sitta och plugga här. När man har fest eller folk på besök är det ju på balkongen man vill hänga. Vi älskar den.

  • Uteplatsen används flitigt, trots att sommarvärmen ännu inte har anlänt.
  • Det är gott om naturligt ljus i vardagsrummet på Sjövikshöjden. Gillar du stilen? Pläd och mönstrad kudde från Åhlens.
  • Morbror Jimmy och systerdottern Lova leker i sovrummet som är målat i rofyllt lagerbladsgrönt.
  • Jimmy hittar man ofta vid kaffemaskinen, annars är inte köket alltför välanvänt av det take away-glada paret.
  • Enkla blomkrukor ger en avslappnad stil på balkongen.
  • Jimmy och Natalias tvåa på 45 kvadratmeter har en öppen planlösning och en härlig balkong.
/ 7

Natalia, som studerar till socionom, har sin första dag på sin praktikplats, och kan tyvärr inte vara hemma när vi från entré hälsar på. Jimmy, som är verkstadstekniker i Södertälje, jobbar skift och ska om ett par timmar förbereda sig för ett kvällspass.

– Att det blev just Liljeholmskajen beror mycket på att jag jobbar i Södertälje. Det är på rätt sida stan och smidigt och enkelt att ta sig dit, säger Jimmy.

Men drömmarna om Liljeholmen fanns sedan en längre tid tillbaka. Jimmy, som växte upp i Södertälje, sommarjobbade som snickare och alltiallo på ett av JMs första byggen i området när han var 16 år. Redan då föddes tankarna på att en dag flytta hit. Åren gick och Jimmy började spara ihop pengar för att kunna köpa en lägenhet.

När han låg i lumpen hade han fest och en av hans lumparkompisar tog med sig sin vän Natalia. Snart var Jimmy och Natalia ett par. De bodde bland annat hos Jimmys föräldrar för att kunna spara ihop pengar, och i en hyresrätt i Södertälje.

För drygt två år sedan fick Jimmys mamma, som är VIP-kund hos JM, hem ett prospekt på nyproducerade bostadsrätter på Liljeholmskajen. Jimmy och Natalia besökte JMs bostadsbutik för att få veta mer och bokade sen sin lägenhet i augusti 2012. Under tiden fram till inflyttningen var de ofta på besök i området och försökte gissa sig till hur det skulle se ut när allt var färdigt.

– Vi trivs verkligen jättebra här. Det är nära ­vattnet och naturen och det är promenadavstånd in till Södermalm, men fortfarande med vettigare priser än inne i stan, säger Jimmy.

– Det har vuxit fram så mycket här på bara några år, och jag tror att det kommer att fortsätta att utvecklas de närmsta åren.

Lilla Lova sladdar runt i den öppna planlösningen. Här finns inte många leksaker, men väl roliga tv-spelskonsoler och digitalboxar att peta på.

Det ljusa, öppna köket är lägenhetens hjärta. I taket, längs med hela lägenheten, hänger en smart ljusramp med 17 olika lampor som ger ett behagligt sken mot den brungrå fondväggen. Och i det lilla, men välplanerade, sovrummet är det rofyllt lagerbladsgrönt. En snygg skjutdörr mellan sovrummet och vardagsrummet sparar mycket plats.

Den stora ljusgrå soffan i vardagsrummet bryter av mot de övriga möblerna, en blandning av antika och semi-antika möbler i mörkt trä.

– Jag älskar att gå på loppisar och att fynda på auktioner. Men jag har inte plats för allt hemma, så Jimmy och Natalia brukar får köpa mina fynd billigt, säger Jimmys syster Marie och skrattar.

På väggarna är det däremot ganska tomt. Främst för att Jimmy och Natalia snart ska flytta igen och inte vill behöva laga fula märken på väggarna.

Hösten 2016 flyttar de nämligen in i en 62 kvadratmeter stor lägenhet på åttonde våningen i JMs nya hus Kajen 5, bara några hundra meter bort.

– Vi gillar området så mycket att vi vill bo kvar här, men vi ville komma ännu lite närmre vattnet och bo lite större.

Liljeholmskajen, mitt emot Tantolunden på Södermalm, var fram till för bara några år sedan ett industriområde, där bland annat Vin & Sprit hade en av sina fabriker. Deras stora lagringsbergrum håller nu på att omvandlas till ett garage med närmre 1 000 bilplatser. Utanför är det fullt av liv och nya byggnader.

– Det är kul att se hur ett nytt område kommer till. Hur träd och gräsmattor börjar växa upp... jag gillar att titta på byggen, hur fort det faktiskt går från grushög till ett färdigt hus.

Köket i lägenheten är skinande rent. Dels så klart för att paret städat lite extra noga inför vårt besök, men också för att de inte lagar mat så ofta.

– Det blir mycket take away. Nere vid Sjövikstorget finns en vedugnspizzeria, en utmärkt indisk restaurang, några sushirestauranger, en thai... ja, det finns det mesta. Är man inte jättehungrig kan man promenera omkring med en glass på bryggan. Den är byggd i olika trappsteg, så det går alltid att hitta en sittplats i solen.

Jimmy och Natalia brukar ofta promenera över Årstabron till Södermalm, inte minst för att gå på bio. Och under säsongen går Jimmy och hans bror, som bor i Årsta, nästan varje vecka bort till Tele2 Arena för att kolla på favoritlaget Djurgårdens hemmamatcher i fotboll.

Jimmy bläddrar runt bland låtarna på mobilen och får musiken att ljuda ut i det trådlösa stereosystemets alla högtalare. En i vardagsrummet, en i köket, en i sovrummet – och en i badrummet.

– Det är viktigt att kunna lyssna på musik i duschen. Så att man kan sjunga med, haha. När Natalia är hemma blir det mest Håkan Hellström. När jag är själv blir det lite hårdare, gärna In Flames.

Lilla Lova verkar inte ens märka av musikbytet. Hon är fullt insjunken i Bamse-filmen och verkar njuta av att få vara på besök hos sin farbror.

Hemma hos Vårt kvarter
Relaterade artiklar

Jämför bostäder