JM does not take responsibility for the translation
04

tisdag

juli

2017

Visste du det här om Täby?

Förra veckan gjorde vi på JM ett projektbesök till Täby Park för att få se området som ska bli en ny stadsdel. Utställningen i det som tidigare var Täby Galopps läktararena var både ambitiös och inspirerande, med en mängd intressanta fakta. Förutom framtidsvisionen fick vi också lära oss mer om området och dess historia. Visste du det här om Täby?

1800 f.Kr.
På bronsåldern var Täby en del av skärgården, med mycket vatten och flera mindre öar. De första invånarna var jägare och fiskare. Boplatserna låg inte i byar utan var utspridda och tillfälliga.

1035
På vikingatiden hade skärgårdstäby förvandlats till bördigt jordbrukslandskap. Stormannen Jarlabanke Ingefastsson påstod att han ägde hela Täby. Det var åtminstone vad han lät rista in på flera runstenar som han reste över sig själv i trakten.

1913
Roslagsbanan började byggas redan på 1870-talet. Stationen i Täby öppnade 1913 och hette Åkerby. I början gick det ett tåg om dagen och farten var 20 kilometer i timmen. Idag tar det 20 minuter till Stockholms city och det finns tankar på att bygga ut banan till både Arlanda och T-centralen.

1960
Den 28 augusti 1960 öppnade Täby Galopp. 10 000 åskådare kom för att se kung Gustav VI Adolf inviga banan. Första loppet på Täby Galopp vanns av Forward, en häst som tränades av den berömda Britta Strokirk, även kallad Britta-Kola eftersom hon förutom att träna travhästar också var mycket skicklig på att koka kola.

2016
Den nya galoppbanan i Upplands Bro är färdig. Hästarna och galoppsporten kan flytta till en fantastiskt fin anläggning byggd enligt moderna krav. Därmed kan Täby Park bit för bit gå från planeringsstadiet till att bli en helt ny, levande stadsdel med plats för runt 20 000 personer.

Jämför bostäder