JM does not take responsibility for the translation

För dig som hyresgäst

Här finns information och trivselregler för våra hyresgäster, samt blanketter för nedladdning.

Blanketter skickar du till:
JM AB
Att: JM Hyresbostäder
169 82 Stockholm

Hyreskontrakt

I ditt hyreskontrakt står alltid hur stor hyran är vid inflyttning. Kontraktet ska ge dig alla besked och där hittar du även information om uppsägningstid.

Uppsägning

Om du vill flytta från din hyresrätt ska du säga upp ditt hyreskontrakt genom att skicka in detta i undertecknat skick. Kom ihåg att säga upp lägenheten i god tid.

Uppsägningstiden är 3 månader och räknas i hela kalendermånader. Månaden då du gör uppsägningen räknas inte. Om du vill flytta från lägenheten innan hyreskontraktet gått ut får du räkna med att betala hyra under uppsägningsmånaderna.

Blankett för uppsägning av hyreskontrakt hittar du under rubriken Ladda ner.

Andrahandsuthyrning

Om du vill hyra ut din lägenhet i andra hand krävs samtycke från hyresvärden. Skulle du få avslag från din hyresvärd kan du ansöka om tillstånd hos Hyresnämnden.

Du som bostadshavare ansvarar för din bostad under uthyrningsperioden, vilket innebär att du ska se till att hyran blir betald och din hyresgäst sköter sig. Du måste dessutom se till att din hyresgäst avstår från sitt besittningsskydd. I annat fall kan det vara svårt för dig att få tillbaka din bostad efter uthyrningstiden.

Blanketten för ansökan om andrahandsuthyrning hittar du under rubriken Ladda ner.

Trivselregler trapphus

Barnvagnar och cyklar får inte parkeras eller förvaras i trapphuset då detta kan förhindra framkomlighet, försvåra utrymning och bli en direkt säkerhetsrisk i händelse av brand.

Trivselregler balkong & uteplats

När våren närmar sig och det är dags att börja använda sin uteplats eller balkong är det många som vill bona om och göra den extra trevlig att vistas på. Vill du sätt upp balkongskydd görs detta i samråd med hyresvärden så att fastigheten får ett enhetligt intryck. Notera att markiser inte är tillåtna att monteras.

Vill du sätta upp blomlådor ska dessa monteras på insidan av balkongen då detta är säkrast för de som vistas i närheten av din bostad.

Många människor är allergiker eller astmatiker och får kraftiga besvär av rök. Undvik därför att röka på din balkong eller uteplats. Att grilla på balkongen eller uteplatsen är inte tillåtet.

Tänk på dina grannar

När man bor i ett hyreshus där många ska leva och samsas krävs det att man visar hänsyn. Dämpa därför ljudet från exempelvis TV, radio och annan musikutrustning tidigt på morgonen, sent på kvällen och under natten. Tänk även på grannarna om du har gäster hemma eller spelar ett instrument.

Din digitala bostadspärm

Har du frågor om felanmälan, försäkringar, underhåll, bredband och digital-tv eller annat du inte hittar här? Varje hyresprojekt har en digital bostadspärm som ligger under hyresgästsidan - här har vi listat allt du som hyresgäst kan vilja ha svar på.

Jämför bostäder