JM does not take responsibility for the translation

Kajen 4

Liljeholmskajen, Stockholm

Kajen 4 har för all framtid förändrat innerstadens silhuett. Kajen 4, som är ritat av arkitekt Gert Wingårdh, stod klart 2014. Det svarta huset med balkonger som vetter mot Söder har välkomnande och lättillgängliga entréer med rymliga hissar. Fasaderna är klädda i svarta aluminiumplåtar medan kvarterets inre kärna, gårdsrummet, hålls samman genom dess varma kulör. Generösa glaspartier omger bottenvåningens lokaler och entréer. Huset består av 183 lägenheter och den höghusdelen sträcker sig 24 våningar över marken.


Built By JM

Årets Stockholmsbyggnad 2015

2015 blev Kajen 4 framröstat till Årets Stockholmsbyggnad. Vinnaren tillkännagavs vid prisceremonin den 1 juni kl. 16.30 på Liljevalchs konsthall. Stockholm Stad som arrangerade tävlingen beskrev projektet på följande sätt:

Med sina 24 bostadsvåningar och blanksvarta silhuett är Kajen 4 redan ett karaktäristiskt inslag i stadsbilden. Omvandlingen av Liljeholmskajen får ett utropstecken här som syns vida omkring. Balkongernas bearbetning ger byggnaden dess egenartade form, och ger samtidigt lägenheterna ett uterum med stora kvaliteter. Balkongerna har i lägenheterna en roll som påminner om landskapsinslagens roll i stadsdelen. De ger andrum. Det som tycks som ett solitärt torn är i själva verket en omsluten gård. Med sin överraskande landskapsgestaltning tillför den mycket i detta område som ännu väntar på att bli inbott och etablerat.

Stockholm Stad

Utforska andra referensprojekt


Jämför bostäder